Dječji vrtić Srčeko - Jelovnik

01.09.2022. Projekti

Za dječji vrtić Srčeko kreirale smo jelovnik prema principima biljne prehrane te dodatne recepte u slučaju alergija i/ili intolerancija na određene namirnice.

Dječji vrtić Srčeko radi prema principima Montessori filozofije čiji je cilj osigurati poticajnu sredinu u kojoj je svako dijete slobodno razvijati se individualno i prirodno, te postupno ostvariti sve svoje potencijale i talente. Montessori pristupom u ranom odgoju i naobrazbi djecu se osposobljava za samostalan i odgovoran život te poštivanje osnovnih ljudskih vrijednosti, suradnju, zajedništvo i toleranciju.

Pravilne prehrambene navike usvajaju se od malih nogu te je iznimno važno djeci približiti boje, teksture, okuse i mirise hrane od prvih trenutka kada počinju razumijevati svijet oko sebe. Kroz priče o hrani i edukativne radionice, primjerene za svaku dob, nastojimo upoznati djecu sa principima pravilne prehrane te ih uključiti u proces pripreme obroka u skladu sa dobi i mogućnostima. Ovakav pristup je važan te ga je dobro prakticirati i kod kuće, kada god ste u mogućnosti uključite djecu u pripremu obroka za obitelj. Na taj način djeca samostalno pridonose pripremi obroka što utječe na njihovo samopouzdanje, pomaže im ostvariti dobar odnos s hranom te ih potiče na svjesno razmišljanje o hrani i jedenju.

Dječji vrtić Srčeko prepoznao je važnost ovakvog pristupa te je odlučio ponuditi zdravije verzije nutritivno i kalorijski uravnoteženih doručaka i međuobroka za svu djecu koja su dio njihovog programa te nutritivno i kalorijski uravnoteženi ručak djeci koja se hrane prema principima biljne prehrane. U suradnji sa Ivom Janeš, koautoricom knjige „Zeleni život vege mama“, kreiran je nutritivno i kalorijski uravnotežen jelovnik prema smjernicama za prehranu djece vrtićke dobi te principima biljne prehrane. Karika koja je ključna za uspješno uvođenje jelovnika i njegovu primjenu su i roditelji djece, stoga planiramo održati grupnu edukaciju kao temelj za uspješnu implementaciju.

U vrtiću se hrani oko 70-tak djece od kojih je 15-tak djece koja se hrane prema principima biljne prehrane te petero djece koja imaju alergije ili intolerancije na hranu. Osmislile smo nutritivno i kalorijski uravnotežene recepte za četiri tjedna na bazi četiri obroka. Jedan dan vrtićke prehrane sastoji se od doručka, međuobroka 1, ručka i međuobroka 2. Svaki recept sadrži popis namirnica i upute za pripremu te je svakom receptu pridružen normativ. Jelovnik također sadrži dodatne recepte sa zamjenskim namirnicama u slučaju alergija i/ili intolerancija na određene namirnice.

Vrtić ima svoju kuhinju i tetu kuharicu koja priprema doručak i međuobroke dok se ručak nabavlja iz cateringa. Dogovoreno je da će teta kuharica uz doručak i međuobroke pripremati i ručak za djecu koja se hrane prema principima biljne prehrane. U sklopu naše usluge održale smo jedan dan edukativne radne prakse kako bi imali priliku odgovoriti na sva pitanja te pokazati procese pripreme te „tips&tricks“ kod pripreme obroka prema principima biljne prehrane. Pripremile smo dva međuobroka iz novog jelovnika, Mini tofu quiche i Knedle od kus-kusa sa jagodama.

Knedle sa jagodama

Možete prelistati slike i pogledati kako smo proveli veseli radni dan prakse u vrtićkoj kuhinji 😊

Podijeli: