Varivo od mahuna s ječmom i amaranthom

Varivo od mahuna s ječmom i amaranthom
23.06.2022. Recepti

U jelima bez mesa važno je znati kombinirati namirnice kako bi zadovoljili potrebe za proteinima. U ovom varivu tu su mahunake + žitarice + sjemenke.

Varivo od mahuna s ječmom i amaranthom

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 manji luk
  • 50g crvene leće
  • 3 mrkve
  • 2 korijena peršina
  • 150g korijena celera
  • 3 žlice ječmene kaše
  • 3 žlice amarantha
  • 350g mahuna
  • 150g mladog graška
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Sol, papar
  • žličica kurkume
  • ½ žličice dimljena crvena paprika
  • 2 žličice sjemenki sezama
  • Limunov sok ili jabučni ocat po ukusu

Priprema:

Ječam namočite prije kuhanja, ocijedite i dobro isperite. Na maslinovu ulju kratko popržite luk i korjenasto povrće narezano na manje komade. Dodajte amaranth, ječam i crvenu leću, začinite, podlijte s vodom i pirjajte 10-tak minuta pa dodajte mahune, kuhajte na srednjoj vatri uz lagano ključanje. Nakon 15-tak min dodajte grašak i kuhajte varivo još 5 min. Gotovo varivo posipajte sjemenkama sezama i dodajte malo limunova soka ili jabučnog octa po ukusu.

Podijeli: